Voor welke klachten komen mensen bij de psychosomatisch fysiotherapeut?

 

-Lichamelijke klachten, die veroorzaakt worden door spanningen en/of emoties. Bij lichamelijk onderzoek (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s of scanonderzoek) worden meestal geen afwijkingen gevonden. Dat betekent niet, dat er geen reden of oorzaak voor de klacht is of dat er sprake is van aanstellerij. Een gespannen lichaam kan soms meer pijn en ongemak geven dan een ernstige ziekte.
-Lichamelijke klachten, waarbij wel sprake is van een ziekte of lichamelijke afwijking, maar waarbij de klachten verergeren wanneer er spanningen of emoties zijn.
-Psychische klachten. Uiteraard is psychotherapie een mogelijkheid bij psychische problematiek, maar psychosomatische fysiotherapie kan daarnaast een goede aanvulling zijn. Ook kan psychosomatische fysiotherapie een goed alternatief zijn als het voor u aanvoelt dat de psycholoog “net een stap te ver” is, of als psychotherapie niet of te weinig heeft geholpen.

Zonder de bedoeling te hebben om volledig te zijn volgt hier een lijst met veel voorkomende klachten, waar psychosomatische fysiotherapie goed bij kan werken.

-Spanningshoofdpijn of migraine, duizeligheid.
-Nekklachten, schouderklachten, rugklachten.

-Fibromyalgie, chronische pijn.

-Chronisch vermoeidheidssyndroom.

-Benauwdheid door bijvoorbeeld hyperventilatie, astma of astmatische bronchitis.
-Nerveuze hartkloppingen, toestand na doorgemaakt hartinfarct, hoge bloeddruk, druk op de borst.
-Spanningsklachten in de buik, o.a. spastische darm, maagklachten, problemen met de stoelgang.
-Angststoornissen, gespannenheid, prikkelbaarheid, gejaagdheid, nervositeit.
-Lusteloosheid, somberheid, het niet kunnen genieten van dingen.
-Moeite met grenzen aangeven, onzekerheid, het voor jezelf opkomen.
-Slaapstoornissen, gebrek aan energie.
-Klachten van overspannenheid en/of burnout.

Het kan zijn, dat bij de hierboven genoemde klachten een duidelijke medische oorzaak bestaat, die uiteraard ook medisch behandeld moet worden. Niet alle klachten komen immers door stress!